Over Manufacturing en de footprint

De PDM Platform meeting op 1 juni staat in het teken van manufacturing waarbij als eerste de presentatie van Aeronamic op de agenda staat. Hier staat de uitbreiding van de bestaande PDM installatie voor engineering voor de uitbreiding naar een PLM omgeving die ook productgebonden manufacturing informatie moet gaan omvatten. Daarna wordt de overstap gemaakt naar de grote voorwaarde voor Digital PLM, namelijk modelbased werken waarbij de relevante product-definiërende data in het model wordt verwerkt. Welke gevolgen heeft dat voor de praktijk, intern en bij uitbesteding, voor de applicaties, voor de juridische kant van de zaak? De meeting wordt afgesloten met twee discussies: een over de status van model based definition in de praktijk en een over de uitbreiding van de PLM footprint.

De inschrijving voor de meeting is gesloten.

Agenda

16.00 uur    Opening en welkom

    Bestuur

16.10 uur    Manufacturing PLM

    Ronny Blaauwgeers, Aeronamic

    Aeronamic ontwikkelt, produceert en onderhoudt hi-tech componenten voor de aerospace industrie zoals compressoren, start-motoren en electrische starter/generatoren. Ronny Blaauwgeers gaat kort in op de PLM ondersteuning van het engineering proces om zich daarna op het manufacturing proces te richten.
Daarbij gaat om zowel de product gebonden manufacturing data als om de productiedata zoals gereedschappenbeheer, meetdata, MES en ERP.

Aeronamic heeft in 2012 Aras Innovator als PLM systeem geselecteerd. De vraag 5 jaar later is of Aras hét PLM systeem is om bovengenoemde manufacturing data te beheren.

17.00 uur    Model Based Definition

    Wim Ottenhoff, STTLS PLM Services

    Nu vrijwel iedereen de productontwikkeling op basis van modellen onder controle heeft, wordt het tijd om ook in het downstreamtraject gebruik te maken van dezelfde productbeschrijving en af te zien van vertalingen naar aanzichten. Dat scheelt niet alleen tijd en geld maar voorkomt ook fouten. Model Based Definition is het bijbehorende begrip. Maar wat is dat eigenlijk. En vooral wat betekent het in de praktijk? Voor de informatievoorziening binnen het eigen bedrijf, voor het uitbesteden van werk, voor het aannemen van werk, voor de kwaliteitscontrole. De uitdagingen zijn fors en veelvuldig. Van het ‘juridische document’, het gebruik van de data op afdelingen waar geen CAD/CAM werkstation staat, tot en met de uitwisseling van de data tussen applicaties en het gebruik van digitale meetmachines. Wim Ottenhoff onderzoekt het terrein en brengt de te nemen hobbels in kaart.

17.45 uur    Model Based Definition in de praktijk – status en ontwikkelingen

    Deelnemers

    Rondje langs de deelnemers om de status, plannen en ontwikkelingen op het gebied van Model Based Definition te horen. De input kan mogelijk worden gebruikt voor de invulling van toekomstige meetings.

18.15 uur    Broodjesmaaltijd

19.00 uur    PLM Footprint vergroten

    Deelnemers

    Model Based Definition zal een van de argumenten zijn om de footprint van PLM te vergroten. Er zijn meer argumenten om de gecontroleerde toegang tot productdata over andere afdelingen binnen en buiten de onderneming in te voeren. Alleen blijkt dat in de praktijk niet gemakkelijk te realiseren. Dat kan liggen aan de soms wat ontoegankelijke user interface, aan de kosten, aan een bestaande voorliefde voor andere applicaties zoals SharePoint. De centrale vraag is: hoe krijgt men de uitbreiding van de PLM footprint op de agenda van de beslisser? Hoe wordt deze overtuigd? En hoe vindt de realisatie dan plaats? Wanneer wel en wanneer niet met PLM applicaties. En hoe wordt dan de consistentie bewaakt? Kortom, vragen te over waarop we graag antwoorden, ideeën en meningen horen.

19.45 uur    Verenigingszaken

    Bestuur
  • Planning 2017
  • Wijziging bestuur (verkiezing)
    • Hans Dingemanse treedt uit het bestuur
    • Voorgesteld wordt Erik van Nistelrooij (Fokker Landing Gear) als zijn opvolger te verkiezen
  • Overige zaken

20.00 uur    Afsluiting

Locatie

't Techniekhuys
De RUn 4250
5503 LL Veldhoven